Sunday, April 21, 2013

Tiwol!!!

Hah??
Ape kebende tiwol tue??

hahaha...
Kalu nak tau itulah makanan masyarakat jawa dahulu kala...
Aku pun baru tau ni coz my beloved mom baru buat..
Menurut sumber yang dipercayai (Ayah aku), Tiwol ni adalah makanan musim banjir zaman dulu..
Kenapa musim banjir? sbb musim banjir, ubi banyak rosak.. 
Ubi tak boleh disimpan lama, jadi dikeringkan ubi2 yang kene banjir tue..

Tapi ape kepelik sgt namanye??
hehehe
yang tue aku xtau..
Mesti korang nak tau mcamner rupa n cara masaknya kan??

mcmni...

Bahan Utama : Gamplet (Ubi yg telah dikeringkan)

Kelapa Parut
Gula Melaka
Kemudian Gamplet tadi dikukus selama 1jam sambil direnjis2 air garam

Setelah gamplet tadi siap dikukus, gaulkan gamplet dengan gula melaka yang diracik halus dan kelapa parut tadi sehingga rata...
Ini la rupe Tiwol yang sedia untuk di makan...
Perghhhh....
Memang sedap di makan waktu2 petang...
Selamat Mencuba!!


No comments:

Post a Comment